Το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο, αυτή τη χρονική περίοδο.

Επικοινωνήστε με τους πωλητές μας, ώστε να σας προτείνουν μία εναλλακτική πρόταση.

ΑΠΟ 1390€  16 Ημέρες

Πανόραμα Μαρόκου & Νότος

Πανόραμα Μαρόκου & Νότος : Οκτώβριος - Νοέμβριος 2021

Κάπου ο χρόνος σταμάτησε… και ερχόμαστε να συναντήσουμε τα απομεινάρια του παρελθόντος και τα σύγχρονα επιτεύγματα αρχιτεκτονικής σε ένα κομμάτι της Αφρικανικής γης μεταξύ της Μεσογείου και του Ατλαντικού.


Πολιτιστικό Πανόραμα Μαρόκου

Μαρόκο σημαίνει πολύβουα παζάρια, περίτεχνα παλάτια, επιβλητικά τζαμιά, αρώματα που σε παρασύρουν και ερημικές εκτάσεις που σε καθηλώνουν. Από τα στενά του Γιβραλτάρ, στις χωμάτινες πολιτείες των οάσεων πίσω απ’ τον Άτλαντα, κι απ’ τις πέτρινες πόλεις του Αντιάτλαντα μέχρι τις εσχατιές της Ισπανικής Σαχάρας. Αν ονόματα όπως το Σίντι Ίφνι σας θυμίζουν ονόματα της σχολικής γεωγραφίας των παιδικών σας χρόνων, ετοιμαστείτε να τα δείτε με τα ίδια σας τα μάτια.

Αυτό το ταξίδι δεν είναι τουριστική βόλτα στα παζάρια της Φεζ. Είναι μια γεωγραφική αποστολή στις εσχατιές ενός κόσμου που νομίζατε ότι… χάθηκε!

 

ΑΠΟ 1390€  16 Ημέρες
23/10/2021
20/11/2021

1η ημέρα: Αθήνα - Ραμπάτ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα, της μεγαλύτερης πόλης του Μαρόκου. Από εδώ αναχωρούμε αμέσως οδικώς για τη Ραμπάτ, την πρωτεύουσα της χώρας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο.

2η ημέρα: Ραμπάτ - Ταγγέρη
Στην πρωινή μας περιήγηση θα περπατήσουμε κατά μήκος της αριστερής όχθης το ποταμού για να δούμε τους ψαράδες που καταφθάνουν με τα αλιεύματα από τον Ατλαντικό. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την οχυρωμένη κάσμπα Ουντάϊα και θα διατρέξουμε τα τείχη των Αλμοαδών. Παλιά άντρο πειρατών, σήμερα η Ραμπάτ είναι μια πόλη σύγχρονη και κομψή που έχει να επιδείξει εντυπωσιακά μνημεία και κτήρια όπως το Βασιλικό Ανάκτορο, το Μαυσωλείο του Μωχάμεντ του Ε’ και το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, τον επονομαζόμενο «πύργο του Χασάν. Αργότερα θα αναχωρήσουμε για την ξακουστή Ταγγέρη. Θα δούμε από το ύψωμα τα τρομερά στενά του Γιβραλτάρ και θα κατηφορίσουμε μέσα από την Κάσμπα στην νέα πόλη απολαμβάνοντας καφέ στα ιστορικά στέκια της κεντρικής πλατείας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Ταγγέρη - Τετουάν - Αλ Χοσέιμα
Ένας άλλος κόσμος αποκαλύπτεται σήμερα το πρωί, καθώς θα εξερευνήσουμε την «Λευκή κόρη της Ανδαλουσίας». Πρόκειται για το μεγαλόπρεπο Τετουάν, που ζει μακριά από τις τουριστικές εισβολές του Νότου διατηρώντας ακόμη έναν αμόλυντο και αβίαστο χαρακτήρα.

Συνεχίζοντας κατά μήκος των απόκρημνων ακτών της Μεσογείου θα φτάσουμε στο Μπαντίς στην περιοχή του «Πάρκου Χοσέϊμα». Εδώ ξεπροβάλει σαν διαστημόπλοιο που ήρθε από άλλον πλανήτη το …Ισπανικό φρούριο Πενιόν Βελέθ ντε λα Γκομέρα όπου κυματίζει η σημαία της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ιστορική και πολιτική παραδοξότητα, που θέλει αυτόν τον οχυρωμένο βράχο να παραμένει στην ισπανική κυριαρχία. Θα φτάσουμε στη γραμμή που βρίσκονται τα στενότερα χερσαία σύνορα στον κόσμο και θα φωτογραφίσουμε το φρούριο από διάφορες οπτικές γωνίες.

Συνεχίζουμε για την πόλη Αλ Χοσέιμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Αλ Χοσέιμα - (Τάζα) - Φεζ
Η λευκή οπτασία που φαίνεται σαν να αιωρείται στο γαλάζιο της Μεσογείου, είναι η ισπανική νησίδα Πενιόν ντε Αλχουθέμα. Ο μόνος τρόπος να την δει κανείς είναι από το Μαρόκο. Εμείς θα σας την προσφέρουμε με σκάφος. Μόλις 300 μέτρα από την ακτή, θα περιπλεύσουμε το «Μικρό Γιβραλτάρ» παρατηρώντας τις οχυρώσεις, το παλιό τζαμί που τώρα είναι ξανά εκκλησία και τα επιβλητικά τείχη. Μια μοναδική εμπειρία όπου ελάχιστοι επισκέπτες ξέρουν ότι υπάρχει και μπορούν να την βιώσουν.

Συνεπαρμένοι από το θέαμα ανηφορίζουμε για τελευταία φορά στην παράκτια οροσειρά του Ριφ και προσπερνώντας την πόλη Τάζα το βράδυ καταλήγουμε στην Φεζ.

5η ημέρα: Φεζ
Το πρωί από το ύψωμα των τάφων των Μερινιδών θα εξοικειωθούμε με την κοιλάδα που βρίσκεται χτισμένη η Φεζ και θα εντοπίσουμε τα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στην πυκνοδομημένη πόλη. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από τις απαστράπτουσες πύλες των Βασιλικών Ανακτόρων που βρίσκονται δίπλα από την μεντίνα της «νεότερης» Φεζ ελ Τζντίντα. Στη συνέχεια θα περάσουμε από τις παλιές πύλες Μπαμπ Μπουτζλούντ για να διεισδύσουμε στον λαβύρινθο της Φεζ ελ Μπαλί. Εδώ θα δούμε τις κορανικές σχολές Καραουίν και Αταρίν, το σιντριβάνι Νετζαρίν, το τζαμί των Σενεγαλέζων κ.ά. Θα επισκεφθούμε τα γραφικά βαφεία και θα παρατηρήσουμε από ειδική εξέδρα τις δραστηριότητες στα περιβόητα βυρσοδεψεία της Φεζ.

Το απόγευμα χρόνος ελεύθερος για να χαθείτε στον λαβύρινθο των σουκ της παλιάς πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ημέρα: Φεζ - Βολούμπιλις - Μεκνές - Φεζ
Το πρωί θα εξορμήσουμε στη Βολούμπιλις και θα περιηγηθούμε στις εκτενείς αρχαιότητες της πρωτεύουσας της αρχαίας Μαυριτανίας. Θα συνεχίσουμε για την κοντινή Μεκνές, την εντυπωσιακή πρωτεύουσα του Σουλτάνου Ισμαήλ. Θα θαυμάσουμε τα τείχη και τις οχυρώσεις που περικλείουν την πόλη, ενώ εισχωρώντας στο εσωτερικό της παλιάς πόλης, θα επισκεφθούμε τον Μεντρεσέ Μπου Ινάνια, την Πύλη Ελ Μανσούρ και θα δούμε το Μαυσωλείο του Μουλάι Ισμαήλ.

Το απόγευμα επιστρέφουμε στη Φες. Δείπνο και διανυκτέρευση. (Σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε το μέτριο φολκλορικό πρόγραμμα που προσφέρεται στην πόλη).

7η ημέρα: Φεζ - Ερφούντ
Από σήμερα αλλάζουμε σκηνικό και κατευθυνόμαστε στον κόσμο του ρομαντικού Μαρόκου με τις οάσεις, τα φαράγγια και τις κάσμπες. Πρώτα όμως θα σταθούμε στο Ιφράν στις πλαγιές του Μέσου Άτλαντα. Στη συνέχεια θα περάσουμε από την περιοχή των Κέδρων του Αζρού και θα περπατήσουμε ανάμεσα στα αιωνόβια δένδρα. Από εδώ αρχίζει η συνεχής κάθοδος στη Σαχάρα! Θα διασχίσουμε τον Υψηλό Άτλαντα και θα μείνουμε εμβρόντητοι από το απρόσμενο θέαμα του φαραγγιού Ζιζ που φιλοξενεί ένα από τα πιο ακαταμάχητα φοινικοδάση του Σαχέλ. Καταλήγουμε στο Ερφούντ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

8η ημέρα: Ερφούντ - Φαράγγι Τόντρα - Ουαρζαζάτ
Αφήνουμε το Ερφούντ και περνάμε από τις πόλεις των Βέρβερων. Στο Τινγκίρ κατευθυνόμαστε στο φαράγγι της Τόντρα, που φαίνεται σαν να συνθλίβει το τοπίο μέσα στους γιγάντιους βράχους του. Μετά την εξερεύνηση και τις φωτογραφικές στάσεις συνεχίζουμε κατά μήκος των Οάσεων για τον λεγόμενο «Δρόμο με τις 1.000 Κάσμπες»! Οι περισσότερες στέκουν σήμερα ερειπωμένες. Όμως φτάνοντας στην Ουαρζαζάτ θα σταματήσουμε για μια φωτογραφία στην στιβαρή Κάσμπα Ταουρίτ των πανίσχυρων Πασάδων Γκλάουι. Καταλήγουμε στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.

9η ημέρα: Ουαρζαζάτ - Αΐτ Μπεν Χαντού - Ταμεργκούτ - Ζαγκόρα
Το πρωί μάς περιμένει το υπερθέαμα που λέγεται Κσαρ Αΐτ Μπεν Χαντού, ένα μοναδικό οχυρωμένο χωριό κτισμένο από λάσπη που βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO. Πολλές γνωστές ταινίες του Χόλυγουντ γυρίστηκαν στην τοποθεσία που σήμερα αναστηλώνεται ταχύτατα. Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο για τις εσχατιές το Μαρόκου. Θα σταθούμε στο παζάρι του Αγκτζ. Θα φωτογραφήσουμε την καλοδιατηρημένη Κάσμπα Ουλάντ Ουτμάν και θα περπατήσουμε στα λαβυρινθώδη δρομάκια του Κσαρ Τισεργκάτ, του τελευταίου οχυρωμένου χωριού του Μαρόκου που κατοικείται ακόμα.(Προσοχή! Να έχετε ένα φακό για την περιήγηση στο Κσαρ). Από ’δω θα πάρουμε το δρόμο που ακολουθούσαν τα καραβάνια και η Λεγεώνα των Ξένων με κατεύθυνση τη Δυτική Αφρική. Η πινακίδα στη Ζαγκόρα το λέει καθαρά: Τιμπουκτού 52 μέρες! Εμείς θα «περιορίσουμε» το ταξίδι μας μέχρι το Ταμεργκούτ 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη με περιήγηση στον λαβύρινθο της μεντίνας και επίσκεψη της Κορανικής βιβλιοθήκης με τα παλιά χειρόγραφα. Δείπνο και διανυκτέρευση στη Ζαγκόρα.

10η ημέρα: Ζαγκόρα - Ταρουντάτ
Αναχωρούμε για το Ταρουντάτ, παλιά πρωτεύουσα της δυναστείας των Σααδιτών. Καθοδόν θα σταθούμε στο Ταζενάχτ με τα καταστήματα λαϊκής τέχνης και τους ζωηρόχρωμους χειροποίητους τάπητες. Νωρίς το απόγευμα θα έρθουμε στο Ταρουντάντ, την τελευταία αυθεντική πόλη του Μαρόκου με εντυπωσιακά τείχη, ζωντανά παζάρια, που το απόγευμα συγκεντρώνει στην πλατεία μουσικούς, γόητες φιδιών, παραμυθάδες και ραψωδούς, προσελκύοντας ένα πλήθος από καθημερινούς ανθρώπους που παρατηρούν με προσοχή τα δρώμενα! Δείπνο και διανυκτέρευση σε απλό ξενοδοχείο χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις.

11η ημέρα: Ταρουντάτ - Ταφραούτ - Σίντι Ίφνι
Ανάβαση στον Αντιάτλαντα! Ολοήμερη εκδρομή στα πέτρινα χωριά του Αντιάτλαντα με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική που θυμίζουν τα κτίσματα της ορεινής Περσίας ή του Νέου Μεξικού. Θα σταματήσουμε για φωτογραφίες στο οχυρωμένο Κσαρ, Ιντα Ουγκνιντίφ, στα πέτρινα χωριά της κοιλάδας Αμελν και έξω από την Ταφραούτ θα θαυμάσουμε τον οικισμό Αντάϋ που συνθλίβεται ανάμεσα στους γρανιτένιους βράχους. Από ’δω αλλάζοντας σκηνικό θα κατηφορίσουμε προς τη θάλασσα και θα φτάσουμε στο Σίντι Ίφνι, άλλοτε κέντρο της Ισπανικής Σαχάρας που ατενίζει μεγαλόπρεπα τον Ατλαντικό από τις απόκρημνες ακτές. Δείπνο και διανυκτέρευση.

12η ημέρα: Σίντι Ίφνι - Μαρακές
Ο τουρισμός δεν ανακάλυψε ακόμη το ειδυλλιακό Ίφνι. Έτσι, το πρωί θα θαυμάσουμε μόνοι μας τα Αρ Ντεκώ κτίσματα με την ιδιάζουσα ισπανο-βερβέρικη αρχιτεκτονική. Από ’δω διασχίζοντας ξανά τον Άτλαντα θα βρεθούμε στις πεδιάδες του Χαούζ. Το απόγευμα καταλήγουμε στην αυλή των θαυμάτων και πιο εξωτική πόλη του Μαρόκου, το διάσημο Μαρακές. Προλαβαίνετε μια πρώτη επίσκεψη στην κεντρική πλατεία. Δείπνο και διανυκτέρευση.

13η ημέρα: Μαρακές
Η σημερινή μας ξενάγηση στην αυτοκρατορική πόλη αρχίζει με το γύρο των οχυρώσεων. Στη συνέχεια θα πάμε στο τέμενος Κουτούμπια με τον εντυπωσιακό μιναρέ, στους Τάφους των Σααδιτών, στα ανάκτορα Μπαχία, στην πλατεία Τζεμάα ελ Φνα και στα σουκ της Μεδίνας. Το μεσημέρι μπορείτε να δοκιμάσετε μισούι, το παραδοσιακό ψητό των Βερβέρων που το βγάζουν από τα έγκατα …της γης, όπου το αφήνουν να αργοψήνεται σε γιγάντιους υπόγειους φούρνους.

Το απόγευμα περιπλανηθείτε στον λαβύρινθο και στον εξωτισμό των σουκ. Για το βράδυ, σας έχουμε καλεσμένους σε σκηνές Βερβέρων στο υπερθέαμα «Φαντάσια» που συνοδεύεται με νοστιμιές από την μαροκινή κουζίνα.

14η ημέρα: Μαρακές - Εσαουίρα
Ο δρόμος που θα διασχίσουμε σήμερα θα μας φέρει στο ψαρολίμανο της Εσαουίρας, μια από τις τρεις ωραιότερες πόλεις του Μαρόκου. Η Εσαουίρα απλώνεται πάνω σε μια στενόμακρη χερσόνησο και προστατεύεται από τις Πορφυρένιες Νησίδες, ενώ την περιβάλουν ψηλά πέτρινα τείχη. Το μεσημέρι μπορείτε να γευθείτε φρέσκο και φτηνό ψάρι στους πάγκους κάτω από τις ομπρέλες του παλιού λιμανιού, που θα το ψήσουν μπροστά σας οι ψαράδες. Δείπνο και διανυκτέρευση.

15η ημέρα: Εσαουίρα - Σάφι - Ελ Τζεντίντα - Καζαμπλάνκα
Δύο ακόμη οχυρωμένες πόλεις του Ατλαντικού μας περιμένουν σήμερα. Πρώτα το Σάφι -που είναι γνωστό για τις οχυρώσεις του ,τα κεραμικά και τις… ελιές του και η Ελ Τζεντίντα που οχυρώθηκε από τους Πορτογάλους τον καιρό των Ανακαλύψεων. Το απόγευμα καταλήγουμε στην μοντέρνα Καζαμπλάνκα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

16η ημέρα: Καζαμπλάνκα - Αθήνα
Το πρωί θα περιηγηθούμε στη πόλη και θα επωφεληθούμε να φωτογραφήσουμε από τον περίβολο το Μεγάλο Τεμένος και θα περπατήσουμε κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Μωχάμεντ Ε’ με τα κτίσματα Αρ Ντεκώ από την εποχή της γαλλικής διοίκησης. Θα περπατήσουμε στην αγορά χειροτεχνίας του Καμπούς για τα τελευταία αναμνηστικά και το μεσημέρι θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Τέλος εκδρομής «Πανόραμα Μαρόκου & Νότος».

« Μακρινά Ταξίδια – Πολιτιστκά Ταξίδια : Πανόραμα Μαρόκου & Νότος »

 

Πανόραμα Μαρόκου & Νότος : Ατομικά, Ομαδικά & Γαμήλια Ταξίδια, Τιμές κατ’ άτομο.

 

ΗμέρεςΞενοδοχείαΑναχωρήσειςΔίκλινοΜονόκλινο
16Μ / 15ΝΞενοδοχεία 3*, 4*, 5*23/10/2021
20/11/2021
1390 €1840 €

 

Παρατηρήσεις• Οι αναγραφόμενες τιμές είναι σε ΕΥΡΩ € και ισχύουν ανά άτομο
• Φόροι αεροδρομίων 490 €

 

Σημαντικό: Οι προσφορές δύναvται να αναπροσαρμοστούν ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ιδανικά, την καταλληλότερη πρόταση συνθέτουν τα κριτήρια της χρονικής διάρκειας του ταξιδιού, καθώς και το ενδεικτικό μέγιστο κόστος που μπορείτε να διαθέσετε. Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.

 • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση).
 • Διαμονή: Σε ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών (5*, 4*, 3*) λόγω του χαρακτήρα του ταξιδιού.
 • Γεύματα: Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Μεταφορές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Φιλοδωρήματα.
 • Δώρα: Φολκλορική βραδιά στο Μαρακές στο διάσημο Fantasia.
 • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία).
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Αντιπρόσωπος/Συνοδός.
 • Ταξιδιωτικός φάκελος με χρήσιμες πληροφορίες.
 • Δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλεια με καλύψεις και για Covid-19.
 • Φόροι αεροδρομίων & επίναυλος καυσίμων 490€.
 • Ποτά/αναψυκτικά κατά την διάρκεια των γευμάτων/δείπνων.
 • Αχθοφορικά.
 • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.
 
 • Όλες οι τιμές είναι τιμές πακέτου κατ’ άτομο για όλες τις ημέρες.
 • Η σειρά των ξεναγήσεων μπορεί να αλλάξει για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος χωρίς καμία παράλειψη.
 • Οι φόροι αεροδρομίου και ο επίναυλος καυσίμων μπορεί να αλλάξουν έως και δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση σε πιθανή πετρελαϊκή κρίση και επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες.
 • Απαραίτητη ισχύς διαβατηρίου 6 μήνες από την ημέρα αναχώρησης & διαβατήρια νέου τύπου (αυτό ισχύει για τα Ελληνικά διαβατήρια κάτοχοι ξένων διαβατηρίων πρέπει να συμβουλεύονται την πρεσβεία τους ή τον πωλητή μας). Ο κάθε ταξιδιώτης είναι υπεύθυνος για την έκδοση, την ισχύ, την εγκυρότητα και τη θεώρηση των ταξιδιωτικών εγγράφων που απαιτούνται για την αναχώρηση, διέλευση και παραμονή στις χώρες που περιλαμβάνει το ταξίδι. Τυχόν βοήθεια στην έκδοση των προαναφερθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων ή θεωρήσεων δε σημαίνει την ευθύνη και την υποχρέωση της εταιρείας για την απόκτησή τους.
 • Σε όλες τις εκδρομές απαιτείται διαβατήριο νέου τύπου (έκδοση μόνο από την αστυνομία) για έλληνες υπηκόους. Πολίτες άλλων χωρών παρακαλούνται να μας δηλώνουν εξ’αρχής την υπηκοότητά τους ώστε να τους ενημερώνουμε για τυχόν επιπλέον διατυπώσεις.
 • Όλες οι τιμές του τιμοκαταλόγου αναφέρονται σε standard δωμάτια στα ξενοδοχεία. Για δωμάτια ανώτερων κατηγοριών ή με δίαφορων τύπων θέα υπάρχει επιβάρυνση.
 • Όλα τα ονόματα των ξενοδοχείων που αναφέρονται στον τιμοκατάλογο είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ. Διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε παρόμοια ή εφάμιλλα ξενοδοχεία της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας σε κάθε αναχώρηση. Τυχόν τέτοια τροποποίηση δεν αποτελεί αιτία ακύρωσης και θα επιφέρει την αντίστοιχη χρέωση ακυρωτικών εξόδων. Τα ξενοδοχεία που εν τέλει θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε αναχώρηση θα ανακοινώνονται στο τελικό ενημερωτικό το οποίο θα αποστέλεται το αργότερο 4 ημέρες πριν την αναχώρηση.
 • Οι τιμές οι οποίες αναγράφονται στον τιμοκατάλογο για όλες τις εκδρομές, είναι υπολογισμένες σε ειδικό οικονομικό αεροπορικό ναύλο. Σε περίπτωση που κατά τη ζήτηση κράτησης δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στον συγκεκριμένο ναύλο θα υπάρχει η αντίστοιχη επιβάρυνση με τον αμέσως επόμενο οικονομικό διαθέσιμο ναύλο.
 • Τα τρίκλινα δωμάτια είναι σε όλες τις εκδρομές δίκλινα με προσθήκη τρίτου πρόσθετου κρεββατιού και καλό θα είναι να μην επιλέγονται από 3 ενήλικες.
 • Ρωτήστε μας για τις παιδικές εκπτώσεις (1-12 ετών) σε τρίκλινα δωμάτια.
Πρόγραμμα

1η ημέρα: Αθήνα - Ραμπάτ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για το αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα, της μεγαλύτερης πόλης του Μαρόκου. Από εδώ αναχωρούμε αμέσως οδικώς για τη Ραμπάτ, την πρωτεύουσα της χώρας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο.

2η ημέρα: Ραμπάτ - Ταγγέρη
Στην πρωινή μας περιήγηση θα περπατήσουμε κατά μήκος της αριστερής όχθης το ποταμού για να δούμε τους ψαράδες που καταφθάνουν με τα αλιεύματα από τον Ατλαντικό. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την οχυρωμένη κάσμπα Ουντάϊα και θα διατρέξουμε τα τείχη των Αλμοαδών. Παλιά άντρο πειρατών, σήμερα η Ραμπάτ είναι μια πόλη σύγχρονη και κομψή που έχει να επιδείξει εντυπωσιακά μνημεία και κτήρια όπως το Βασιλικό Ανάκτορο, το Μαυσωλείο του Μωχάμεντ του Ε’ και το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, τον επονομαζόμενο «πύργο του Χασάν. Αργότερα θα αναχωρήσουμε για την ξακουστή Ταγγέρη. Θα δούμε από το ύψωμα τα τρομερά στενά του Γιβραλτάρ και θα κατηφορίσουμε μέσα από την Κάσμπα στην νέα πόλη απολαμβάνοντας καφέ στα ιστορικά στέκια της κεντρικής πλατείας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Ταγγέρη - Τετουάν - Αλ Χοσέιμα
Ένας άλλος κόσμος αποκαλύπτεται σήμερα το πρωί, καθώς θα εξερευνήσουμε την «Λευκή κόρη της Ανδαλουσίας». Πρόκειται για το μεγαλόπρεπο Τετουάν, που ζει μακριά από τις τουριστικές εισβολές του Νότου διατηρώντας ακόμη έναν αμόλυντο και αβίαστο χαρακτήρα.

Συνεχίζοντας κατά μήκος των απόκρημνων ακτών της Μεσογείου θα φτάσουμε στο Μπαντίς στην περιοχή του «Πάρκου Χοσέϊμα». Εδώ ξεπροβάλει σαν διαστημόπλοιο που ήρθε από άλλον πλανήτη το …Ισπανικό φρούριο Πενιόν Βελέθ ντε λα Γκομέρα όπου κυματίζει η σημαία της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ιστορική και πολιτική παραδοξότητα, που θέλει αυτόν τον οχυρωμένο βράχο να παραμένει στην ισπανική κυριαρχία. Θα φτάσουμε στη γραμμή που βρίσκονται τα στενότερα χερσαία σύνορα στον κόσμο και θα φωτογραφίσουμε το φρούριο από διάφορες οπτικές γωνίες.

Συνεχίζουμε για την πόλη Αλ Χοσέιμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Αλ Χοσέιμα - (Τάζα) - Φεζ
Η λευκή οπτασία που φαίνεται σαν να αιωρείται στο γαλάζιο της Μεσογείου, είναι η ισπανική νησίδα Πενιόν ντε Αλχουθέμα. Ο μόνος τρόπος να την δει κανείς είναι από το Μαρόκο. Εμείς θα σας την προσφέρουμε με σκάφος. Μόλις 300 μέτρα από την ακτή, θα περιπλεύσουμε το «Μικρό Γιβραλτάρ» παρατηρώντας τις οχυρώσεις, το παλιό τζαμί που τώρα είναι ξανά εκκλησία και τα επιβλητικά τείχη. Μια μοναδική εμπειρία όπου ελάχιστοι επισκέπτες ξέρουν ότι υπάρχει και μπορούν να την βιώσουν.

Συνεπαρμένοι από το θέαμα ανηφορίζουμε για τελευταία φορά στην παράκτια οροσειρά του Ριφ και προσπερνώντας την πόλη Τάζα το βράδυ καταλήγουμε στην Φεζ.

5η ημέρα: Φεζ
Το πρωί από το ύψωμα των τάφων των Μερινιδών θα εξοικειωθούμε με την κοιλάδα που βρίσκεται χτισμένη η Φεζ και θα εντοπίσουμε τα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στην πυκνοδομημένη πόλη. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από τις απαστράπτουσες πύλες των Βασιλικών Ανακτόρων που βρίσκονται δίπλα από την μεντίνα της «νεότερης» Φεζ ελ Τζντίντα. Στη συνέχεια θα περάσουμε από τις παλιές πύλες Μπαμπ Μπουτζλούντ για να διεισδύσουμε στον λαβύρινθο της Φεζ ελ Μπαλί. Εδώ θα δούμε τις κορανικές σχολές Καραουίν και Αταρίν, το σιντριβάνι Νετζαρίν, το τζαμί των Σενεγαλέζων κ.ά. Θα επισκεφθούμε τα γραφικά βαφεία και θα παρατηρήσουμε από ειδική εξέδρα τις δραστηριότητες στα περιβόητα βυρσοδεψεία της Φεζ.

Το απόγευμα χρόνος ελεύθερος για να χαθείτε στον λαβύρινθο των σουκ της παλιάς πόλης. Δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ημέρα: Φεζ - Βολούμπιλις - Μεκνές - Φεζ
Το πρωί θα εξορμήσουμε στη Βολούμπιλις και θα περιηγηθούμε στις εκτενείς αρχαιότητες της πρωτεύουσας της αρχαίας Μαυριτανίας. Θα συνεχίσουμε για την κοντινή Μεκνές, την εντυπωσιακή πρωτεύουσα του Σουλτάνου Ισμαήλ. Θα θαυμάσουμε τα τείχη και τις οχυρώσεις που περικλείουν την πόλη, ενώ εισχωρώντας στο εσωτερικό της παλιάς πόλης, θα επισκεφθούμε τον Μεντρεσέ Μπου Ινάνια, την Πύλη Ελ Μανσούρ και θα δούμε το Μαυσωλείο του Μουλάι Ισμαήλ.

Το απόγευμα επιστρέφουμε στη Φες. Δείπνο και διανυκτέρευση. (Σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε το μέτριο φολκλορικό πρόγραμμα που προσφέρεται στην πόλη).

7η ημέρα: Φεζ - Ερφούντ
Από σήμερα αλλάζουμε σκηνικό και κατευθυνόμαστε στον κόσμο του ρομαντικού Μαρόκου με τις οάσεις, τα φαράγγια και τις κάσμπες. Πρώτα όμως θα σταθούμε στο Ιφράν στις πλαγιές του Μέσου Άτλαντα. Στη συνέχεια θα περάσουμε από την περιοχή των Κέδρων του Αζρού και θα περπατήσουμε ανάμεσα στα αιωνόβια δένδρα. Από εδώ αρχίζει η συνεχής κάθοδος στη Σαχάρα! Θα διασχίσουμε τον Υψηλό Άτλαντα και θα μείνουμε εμβρόντητοι από το απρόσμενο θέαμα του φαραγγιού Ζιζ που φιλοξενεί ένα από τα πιο ακαταμάχητα φοινικοδάση του Σαχέλ. Καταλήγουμε στο Ερφούντ. Δείπνο και διανυκτέρευση.

8η ημέρα: Ερφούντ - Φαράγγι Τόντρα - Ουαρζαζάτ
Αφήνουμε το Ερφούντ και περνάμε από τις πόλεις των Βέρβερων. Στο Τινγκίρ κατευθυνόμαστε στο φαράγγι της Τόντρα, που φαίνεται σαν να συνθλίβει το τοπίο μέσα στους γιγάντιους βράχους του. Μετά την εξερεύνηση και τις φωτογραφικές στάσεις συνεχίζουμε κατά μήκος των Οάσεων για τον λεγόμενο «Δρόμο με τις 1.000 Κάσμπες»! Οι περισσότερες στέκουν σήμερα ερειπωμένες. Όμως φτάνοντας στην Ουαρζαζάτ θα σταματήσουμε για μια φωτογραφία στην στιβαρή Κάσμπα Ταουρίτ των πανίσχυρων Πασάδων Γκλάουι. Καταλήγουμε στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση.

9η ημέρα: Ουαρζαζάτ - Αΐτ Μπεν Χαντού - Ταμεργκούτ - Ζαγκόρα
Το πρωί μάς περιμένει το υπερθέαμα που λέγεται Κσαρ Αΐτ Μπεν Χαντού, ένα μοναδικό οχυρωμένο χωριό κτισμένο από λάσπη που βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO. Πολλές γνωστές ταινίες του Χόλυγουντ γυρίστηκαν στην τοποθεσία που σήμερα αναστηλώνεται ταχύτατα. Στη συνέχεια θα πάρουμε το δρόμο για τις εσχατιές το Μαρόκου. Θα σταθούμε στο παζάρι του Αγκτζ. Θα φωτογραφήσουμε την καλοδιατηρημένη Κάσμπα Ουλάντ Ουτμάν και θα περπατήσουμε στα λαβυρινθώδη δρομάκια του Κσαρ Τισεργκάτ, του τελευταίου οχυρωμένου χωριού του Μαρόκου που κατοικείται ακόμα.(Προσοχή! Να έχετε ένα φακό για την περιήγηση στο Κσαρ). Από ’δω θα πάρουμε το δρόμο που ακολουθούσαν τα καραβάνια και η Λεγεώνα των Ξένων με κατεύθυνση τη Δυτική Αφρική. Η πινακίδα στη Ζαγκόρα το λέει καθαρά: Τιμπουκτού 52 μέρες! Εμείς θα «περιορίσουμε» το ταξίδι μας μέχρι το Ταμεργκούτ 18 χιλιόμετρα έξω από την πόλη με περιήγηση στον λαβύρινθο της μεντίνας και επίσκεψη της Κορανικής βιβλιοθήκης με τα παλιά χειρόγραφα. Δείπνο και διανυκτέρευση στη Ζαγκόρα.

10η ημέρα: Ζαγκόρα - Ταρουντάτ
Αναχωρούμε για το Ταρουντάτ, παλιά πρωτεύουσα της δυναστείας των Σααδιτών. Καθοδόν θα σταθούμε στο Ταζενάχτ με τα καταστήματα λαϊκής τέχνης και τους ζωηρόχρωμους χειροποίητους τάπητες. Νωρίς το απόγευμα θα έρθουμε στο Ταρουντάντ, την τελευταία αυθεντική πόλη του Μαρόκου με εντυπωσιακά τείχη, ζωντανά παζάρια, που το απόγευμα συγκεντρώνει στην πλατεία μουσικούς, γόητες φιδιών, παραμυθάδες και ραψωδούς, προσελκύοντας ένα πλήθος από καθημερινούς ανθρώπους που παρατηρούν με προσοχή τα δρώμενα! Δείπνο και διανυκτέρευση σε απλό ξενοδοχείο χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις.

11η ημέρα: Ταρουντάτ - Ταφραούτ - Σίντι Ίφνι
Ανάβαση στον Αντιάτλαντα! Ολοήμερη εκδρομή στα πέτρινα χωριά του Αντιάτλαντα με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική που θυμίζουν τα κτίσματα της ορεινής Περσίας ή του Νέου Μεξικού. Θα σταματήσουμε για φωτογραφίες στο οχυρωμένο Κσαρ, Ιντα Ουγκνιντίφ, στα πέτρινα χωριά της κοιλάδας Αμελν και έξω από την Ταφραούτ θα θαυμάσουμε τον οικισμό Αντάϋ που συνθλίβεται ανάμεσα στους γρανιτένιους βράχους. Από ’δω αλλάζοντας σκηνικό θα κατηφορίσουμε προς τη θάλασσα και θα φτάσουμε στο Σίντι Ίφνι, άλλοτε κέντρο της Ισπανικής Σαχάρας που ατενίζει μεγαλόπρεπα τον Ατλαντικό από τις απόκρημνες ακτές. Δείπνο και διανυκτέρευση.

12η ημέρα: Σίντι Ίφνι - Μαρακές
Ο τουρισμός δεν ανακάλυψε ακόμη το ειδυλλιακό Ίφνι. Έτσι, το πρωί θα θαυμάσουμε μόνοι μας τα Αρ Ντεκώ κτίσματα με την ιδιάζουσα ισπανο-βερβέρικη αρχιτεκτονική. Από ’δω διασχίζοντας ξανά τον Άτλαντα θα βρεθούμε στις πεδιάδες του Χαούζ. Το απόγευμα καταλήγουμε στην αυλή των θαυμάτων και πιο εξωτική πόλη του Μαρόκου, το διάσημο Μαρακές. Προλαβαίνετε μια πρώτη επίσκεψη στην κεντρική πλατεία. Δείπνο και διανυκτέρευση.

13η ημέρα: Μαρακές
Η σημερινή μας ξενάγηση στην αυτοκρατορική πόλη αρχίζει με το γύρο των οχυρώσεων. Στη συνέχεια θα πάμε στο τέμενος Κουτούμπια με τον εντυπωσιακό μιναρέ, στους Τάφους των Σααδιτών, στα ανάκτορα Μπαχία, στην πλατεία Τζεμάα ελ Φνα και στα σουκ της Μεδίνας. Το μεσημέρι μπορείτε να δοκιμάσετε μισούι, το παραδοσιακό ψητό των Βερβέρων που το βγάζουν από τα έγκατα …της γης, όπου το αφήνουν να αργοψήνεται σε γιγάντιους υπόγειους φούρνους.

Το απόγευμα περιπλανηθείτε στον λαβύρινθο και στον εξωτισμό των σουκ. Για το βράδυ, σας έχουμε καλεσμένους σε σκηνές Βερβέρων στο υπερθέαμα «Φαντάσια» που συνοδεύεται με νοστιμιές από την μαροκινή κουζίνα.

14η ημέρα: Μαρακές - Εσαουίρα
Ο δρόμος που θα διασχίσουμε σήμερα θα μας φέρει στο ψαρολίμανο της Εσαουίρας, μια από τις τρεις ωραιότερες πόλεις του Μαρόκου. Η Εσαουίρα απλώνεται πάνω σε μια στενόμακρη χερσόνησο και προστατεύεται από τις Πορφυρένιες Νησίδες, ενώ την περιβάλουν ψηλά πέτρινα τείχη. Το μεσημέρι μπορείτε να γευθείτε φρέσκο και φτηνό ψάρι στους πάγκους κάτω από τις ομπρέλες του παλιού λιμανιού, που θα το ψήσουν μπροστά σας οι ψαράδες. Δείπνο και διανυκτέρευση.

15η ημέρα: Εσαουίρα - Σάφι - Ελ Τζεντίντα - Καζαμπλάνκα
Δύο ακόμη οχυρωμένες πόλεις του Ατλαντικού μας περιμένουν σήμερα. Πρώτα το Σάφι -που είναι γνωστό για τις οχυρώσεις του ,τα κεραμικά και τις… ελιές του και η Ελ Τζεντίντα που οχυρώθηκε από τους Πορτογάλους τον καιρό των Ανακαλύψεων. Το απόγευμα καταλήγουμε στην μοντέρνα Καζαμπλάνκα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

16η ημέρα: Καζαμπλάνκα - Αθήνα
Το πρωί θα περιηγηθούμε στη πόλη και θα επωφεληθούμε να φωτογραφήσουμε από τον περίβολο το Μεγάλο Τεμένος και θα περπατήσουμε κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Μωχάμεντ Ε’ με τα κτίσματα Αρ Ντεκώ από την εποχή της γαλλικής διοίκησης. Θα περπατήσουμε στην αγορά χειροτεχνίας του Καμπούς για τα τελευταία αναμνηστικά και το μεσημέρι θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Τέλος εκδρομής «Πανόραμα Μαρόκου & Νότος».

Τιμοκατάλογος

« Μακρινά Ταξίδια – Πολιτιστκά Ταξίδια : Πανόραμα Μαρόκου & Νότος »

 

Πανόραμα Μαρόκου & Νότος : Ατομικά, Ομαδικά & Γαμήλια Ταξίδια, Τιμές κατ’ άτομο.

 

ΗμέρεςΞενοδοχείαΑναχωρήσειςΔίκλινοΜονόκλινο
16Μ / 15ΝΞενοδοχεία 3*, 4*, 5*23/10/2021
20/11/2021
1390 €1840 €

 

Παρατηρήσεις• Οι αναγραφόμενες τιμές είναι σε ΕΥΡΩ € και ισχύουν ανά άτομο
• Φόροι αεροδρομίων 490 €

 

Σημαντικό: Οι προσφορές δύναvται να αναπροσαρμοστούν ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ιδανικά, την καταλληλότερη πρόταση συνθέτουν τα κριτήρια της χρονικής διάρκειας του ταξιδιού, καθώς και το ενδεικτικό μέγιστο κόστος που μπορείτε να διαθέσετε. Αν οι προτεινόμενες ημερομηνίες, η διάρκεια ή το πρόγραμμα του ταξιδιού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, επικοινωνήστε μαζί μας και οι έμπειροι συνεργάτες μας θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μαζί το ταξίδι που ονειρεύεστε.

Περιλαμβάνονται
 • Αεροπορικά εισιτήρια (οικονομική θέση).
 • Διαμονή: Σε ξενοδοχεία διαφόρων κατηγοριών (5*, 4*, 3*) λόγω του χαρακτήρα του ταξιδιού.
 • Γεύματα: Ημιδιατροφή καθημερινά.
 • Μεταφορές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα.
 • Φιλοδωρήματα.
 • Δώρα: Φολκλορική βραδιά στο Μαρακές στο διάσημο Fantasia.
 • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία).
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
 • Αντιπρόσωπος/Συνοδός.
 • Ταξιδιωτικός φάκελος με χρήσιμες πληροφορίες.
 • Δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλεια με καλύψεις και για Covid-19.
Δεν Περιλαμβάνονται
 • Φόροι αεροδρομίων & επίναυλος καυσίμων 490€.
 • Ποτά/αναψυκτικά κατά την διάρκεια των γευμάτων/δείπνων.
 • Αχθοφορικά.
 • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο.
 
Σημειώσεις
 • Όλες οι τιμές είναι τιμές πακέτου κατ’ άτομο για όλες τις ημέρες.
 • Η σειρά των ξεναγήσεων μπορεί να αλλάξει για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος χωρίς καμία παράλειψη.
 • Οι φόροι αεροδρομίου και ο επίναυλος καυσίμων μπορεί να αλλάξουν έως και δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση σε πιθανή πετρελαϊκή κρίση και επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες.
 • Απαραίτητη ισχύς διαβατηρίου 6 μήνες από την ημέρα αναχώρησης & διαβατήρια νέου τύπου (αυτό ισχύει για τα Ελληνικά διαβατήρια κάτοχοι ξένων διαβατηρίων πρέπει να συμβουλεύονται την πρεσβεία τους ή τον πωλητή μας). Ο κάθε ταξιδιώτης είναι υπεύθυνος για την έκδοση, την ισχύ, την εγκυρότητα και τη θεώρηση των ταξιδιωτικών εγγράφων που απαιτούνται για την αναχώρηση, διέλευση και παραμονή στις χώρες που περιλαμβάνει το ταξίδι. Τυχόν βοήθεια στην έκδοση των προαναφερθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων ή θεωρήσεων δε σημαίνει την ευθύνη και την υποχρέωση της εταιρείας για την απόκτησή τους.
 • Σε όλες τις εκδρομές απαιτείται διαβατήριο νέου τύπου (έκδοση μόνο από την αστυνομία) για έλληνες υπηκόους. Πολίτες άλλων χωρών παρακαλούνται να μας δηλώνουν εξ’αρχής την υπηκοότητά τους ώστε να τους ενημερώνουμε για τυχόν επιπλέον διατυπώσεις.
 • Όλες οι τιμές του τιμοκαταλόγου αναφέρονται σε standard δωμάτια στα ξενοδοχεία. Για δωμάτια ανώτερων κατηγοριών ή με δίαφορων τύπων θέα υπάρχει επιβάρυνση.
 • Όλα τα ονόματα των ξενοδοχείων που αναφέρονται στον τιμοκατάλογο είναι ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ. Διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε παρόμοια ή εφάμιλλα ξενοδοχεία της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας σε κάθε αναχώρηση. Τυχόν τέτοια τροποποίηση δεν αποτελεί αιτία ακύρωσης και θα επιφέρει την αντίστοιχη χρέωση ακυρωτικών εξόδων. Τα ξενοδοχεία που εν τέλει θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε αναχώρηση θα ανακοινώνονται στο τελικό ενημερωτικό το οποίο θα αποστέλεται το αργότερο 4 ημέρες πριν την αναχώρηση.
 • Οι τιμές οι οποίες αναγράφονται στον τιμοκατάλογο για όλες τις εκδρομές, είναι υπολογισμένες σε ειδικό οικονομικό αεροπορικό ναύλο. Σε περίπτωση που κατά τη ζήτηση κράτησης δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στον συγκεκριμένο ναύλο θα υπάρχει η αντίστοιχη επιβάρυνση με τον αμέσως επόμενο οικονομικό διαθέσιμο ναύλο.
 • Τα τρίκλινα δωμάτια είναι σε όλες τις εκδρομές δίκλινα με προσθήκη τρίτου πρόσθετου κρεββατιού και καλό θα είναι να μην επιλέγονται από 3 ενήλικες.
 • Ρωτήστε μας για τις παιδικές εκπτώσεις (1-12 ετών) σε τρίκλινα δωμάτια.