Σρι Λάνκα - Ινδικός Ωκεανός

Σρι Λάνκα : Γνωστή για τις αρχαίες πολιτείες, τα θρησκευτικά μνημεία, τους πολύτιμους λίθους, τις φυτείες τσαγιού και τα τροπικά δάση της, είναι ένας νησιωτικός προορισμός που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη.

Αιώνες ξελογιάζει τους επισκέπτες με την απίστευτη φυσική ομορφιά της η Σρι Λάνκα. Τροπικό και γαλήνιο νησί, έχει ονομασθεί η Ταϊτή της Ανατολής, Το δάκρυ της Ινδίας, στολίδι του Ινδικού Ωκεανού και πολλά άλλα ονόματα εμπνευσμένα από την απαράμιλλη ομορφιά της. Εξωτικό νησί με ονειρεμένες παραλίες και πλούσια βλάστηση, ζούγκλες οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί εθνικά πάρκα από την Ουνέσκο και το μοναδικό στον κόσμο ορφανοτροφείο Ελεφάντων.

" Όλα είναι αρμονικά σε αυτήν τη χώρα, όλα σε απόλυτη καλαισθησία ...", έγραφε ο Μαρκ Τουέιν, συνεπαρμένος από τη σκανδαλιστική ομορφιά των χρωμάτων και σχημάτων της Σρι Λάνκα (πρώην Κεϊλάνη). Με ιστορική και πολιτισμική παρουσία 2000 ετών, η Σρι Λάνκα (σημαίνει "Ευλογημένο Νησί") είναι ένας προορισμός που απευθύνεται όχι σε αυτούς που θέλουν να "αράξουν" στην ξαπλώστρα μιας τροπικής παραλίας, αλλά σε εκείνους που εξερευνούν τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτισμικά μνημεία του τόπου που επισκέπτονται.

Τα μνημεία ενός αρχαίου πολιτισμού: Η Anuradhapura υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της αρχαίας Κεϊλάνης, από τον 4ο π.Χ. αιώνα μέχρι τις αρχές του 11ου π.Χ. αιώνα. Από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου (ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO από το 1982) είναι το παλάτι Brazen (164 π.Χ.), το φημισμένο άγαλμα του Βούδα "Samadhi" (αναπαριστά τον Βούδα σε βαθιά περισυλλογή), ο ναός Isurumuniya και το Sri Maha Bodhi: ένα δενδρύλλιο ηλικίας 2200 ετών, κάτω από το οποίο διαφωτίστηκε ο πρίγκιπας Siddhartha (Βούδας).

Η Polonnaruwa ήταν η δεύτερη αρχαία πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα (1070 μ.Χ - 1200 μ.Χ) και φιγουράρει στην λίστα της UNESCO από το 1982. Μέσα από ένα μοναδικό σύμπλεγμα ναών και αγαλμάτων, ξεχωρίζουν το Βασιλικό Παλάτι, ο ναός Lankatilaka, το Polonnaruwa Vatadage, το άγαλμα του βασιλιά Parakramabahu και το άγαλμα του "Αναπαυόμενου Βούδα". Η εντυπωσιακή ακρόπολη Sigiriya (Lion Rock Citadel) χτίστηκε από τον βασιλιά Kashyapa (5ο μ. Χ. αιώνα) πάνω σε έναν γιγάντιο, απομονωμένο βράχο ύψους 200 μ. Στην κορυφή του δεσπόζει μια ακρόπολη με πύλες, τάφρους και προμαχώνες, ενώ μέσα σε αυτή θα δείτε τα καλοδιατηρημένα ερείπια μιας πόλης με εκτενείς κήπους. Τα περίφημα "Θεϊκά Κορίτσια", οι τοιχογραφίες με τις γυμνόστηθες παρθένες, αποτελούν σημείο αναφοράς της αρχαίας ακρόπολης.

Πέντε σπηλιές στην περιοχή Dambulla, με νωπογραφίες του 15ου αιώνα στους τοίχους και τις οροφές, έχουν μετατραπεί σε τόπο θρησκευτικής λατρείας των Βουδιστών (Golden Dambulla Rock Temple). Σε μια από τις σπηλιές υπάρχει λαξευμένο πάνω στον βράχο το άγαλμα του "Ξαπλωμένου Βούδα" (μήκους 14μ.), ενώ στη μεγαλύτερη σπηλιά δεσπόζουν 150 αγάλματα φυσικού μεγέθους διαφόρων θεοτήτων. Οι σπηλιές στην Dambulla έχουν χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1991.

Σρι Λάνκα - αξιοθέατα:

Κολόμπο: Είναι η πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, και σημαντικό εμπορικό κέντρο της Ασίας. Είναι μια γοητευτική πόλη με αντιθέσεις, με έντονη την επιρροή από φυλές και κατακτητές που έχουν κατά καιρούς κατοικήσει αυτό το σημαντικό σημείο του Ινδικού Ωκεανού. Σύγχρονη πόλη με έντονες επιρροές του δυτικού τρόπου ζωής και της Ανατολής. Δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα η οποία βασίζεται στο κάρυ, γάλα καρύδας και τα μπαχαρικά. Χαρακτηριστικά αξιοθέατα είναι οι Βουδιστικοί & Ινδουιστικοί ναοί, το παζάρι, κήποι με δέντρα κανέλας κ.α.

Πολονάρουα : Πρώην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα από τον 10°-12° αιώνα μ.χ. Αξιοθέατο που σώζεται σε καλή κατάσταση είναι το συγκρότημα Γκαλ Βιχάρε με θαυμάσια γλυπτά του Βούδα.

Συγκιρία : Φρούριο κτισμένο από τον πρόσφυγα Βασιλιά Κασιάπα της Σρι Λάνκα τον 5° αιώνα. Το φρούριο και το παλάτι είναι κτισμένο στην κορυφή του λόφου. Σε μία πλευρά του βράχου σώζονται τα περίφημα φρέσκο των παρθένων της Συγκιρία.

Κάντυ : Βασιλική πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, κτισμένη σε μία οριεντάλ ατμόσφαιρα σε πολύ γραφικό φυσικό περιβάλλον το οποίο περιβάλουν βουνά, λίμνες και ποτάμια. Ένα πολιτιστικό κέντρο όπου συναντούνται παλαιά έθιμα, τέχνες και χειροτεχνήματα. Το κέντρο του Κάντυ είναι το Νταλάντα Μαλιγκάουα, το τέμπλο στο οποίο φυλάσσετε το δόντι του Βούδα. Η πόλη είναι φημισμένη για τα ασημικά, πολύτιμους λίθους και αριστουργήματα σε ξύλο και μπρούτζο. Οι βασιλικοί βοτανικοί κήποι της Παραντένια, μόλις λίγο έξω από το Κάντυ είναι φημισμένοι για την σπάνια συλλογή άγριων ορχιδέων. Η επίσκεψη στο Κάντυ ολοκληρώνεται με την παρακολούθηση των παραδοσιακών χορών Καντιάν και πυροβασία.

Νουβάρα Ελίγια : Το πιο όμορφο και γραφικό ορεινό θέρετρο της Σρι Λάνκα σε υψόμετρο 1890 μέτρων. Μια κηπούπολη κρυμμένη μέσα στην ομίχλη και στις σμαραγδένιες φυτείες τσαγιού, ένα θέαμα ασύλληπτο, μια εξωτική απόλαυση. Εδώ βρίσκεται ένα από τα καλύτερα γήπεδα γκολφ της Ασίας και οι βοτανικοί κήποι της Χαγγάλα φημισμένοι για την σπάνια συλλογή τριαντάφυλλων. Η επίσκεψη σε μια από τις φυτείες τσαγιού θα σας εντυπωσιάσει.

Γιάλα : Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Σρι Λάνκα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Μοναδικό και εντυπωσιακό σκηνικό είναι η φυσική ομορφιά που θα αντικρίσετε σε αυτό τον απέραντο παράδεισο, αμμόλοφους, λίμνες, ποτάμια και δάση. Είναι σπίτι για χιλιάδες ελέφαντες, ελάφια και πολλά μικρότερα ζώα και φυσικά πουλιά όπως παγώνια και πολλά αποδημητικά πουλιά.

Μάταλε : Μια περιοχή γνωστή από τις αναρίθμητες φυτείες μπαχαρικών και από την μοναδική τέχνη του Μπατίκ για τα οποία είναι γνωστή επίσης η Σρι Λάνκα.

Πιναβέλλα : Εδώ βρίσκεται το μοναδικό στον κόσμο ορφανοτροφείο Ελεφάντων στις όχθες του ποταμού Μάχα Ογια.


Αγορές - Φεύγοντας από τη Σρι Λάνκα, βάλτε στις αποσκευές σας παραδοσιακά ξυλόγλυπτα, μεταξωτά, αρώματα, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, κεραμικά, ασημένια και χάλκινα κοσμήματα σε εξαιρετικά σχέδια, χειροποίητα υφαντά, τσάι και μπαχαρικά.

Φυτείες και εργοστάσια τσαγιού - Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φυτείες τσαγιού που υπάρχουν κοντά στην πόλη Nuwara Eliya (στην τοποθεσία Horton) παράγουν το καλύτερο τσάι του κόσμου. Από τα δεκάδες εργοστάσια τσαγιού της περιοχής, το πιο γνωστό είναι αυτό που έχτισε ο Sir Tomas Lipton το 1890.

Εθνικά Πάρκα - Στη Σρι Λάνκα υπάρχουν δύο μεγάλα εθνικά πάρκα: το Εθνικό Πάρκο Bundala και το Εθνικό Πάρκο Yala. Το πρώτο βρίσκεται 250 χλμ. νοτιοανατολικά του Κολόμπο και φιλοξενεί κροκόδειλους, σπάνια είδη πουλιών και ελέφαντες. Το Yala είναι το δεύτερο σε έκταση της Σρι Λάνκα (979 τετρ. χλμ.) και δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες. Ιδρύθηκε το 1900, αρχικά ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Στα όρια του Yala μπορείτε να δείτε κροκόδειλους, ελέφαντες, μαϊμούδες, βουβάλια και λεοπαρδάλεις.

Φαγητό - Τα εστιατόρια στη Σρι Λάνκα σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ και πιάτα από την ινδική, την κινέζικη, αλλά και από την διεθνή κουζίνα. Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό, μη χρησιμοποιείτε παγάκια, αποφεύγετε τις ωμές σαλάτες και τα ακαθάριστα φρούτα.

Πληροφορίες - Από το 1983, η Σρι Λάνκα σπαραζόταν από έναν παράλογο εμφύλιο πόλεμο, με χιλιάδες νεκρούς. Μετά όμως από 26 χρόνια, το 2009, οι συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών Ταμίλ (που διεκδικούσαν την αυτονομία του βορειοανατολικού τμήματος) και της νόμιμης κυβέρνησης του νησιού τερματίστηκαν. Σήμερα, το γαλήνιο νησί του Ινδικού - που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ινδίας και το σχήμα του θυμίζει δάκρυ, εξ ου και το προσωνύμιο «Δάκρυ της Ινδίας» - είναι και πάλι ένας ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες.

Με πληθυσμό που αγγίζει τα 21 εκατ. κατοίκους και έκταση 65.610 τετρ. χλμ., η Σρι Λάνκα βρίσκεται στην τροπική ζώνη και επηρεάζεται από δύο μουσώνες: τον βορειοανατολικό (από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο) και τον νοτιοδυτικό (από Μάιο μέχρι Αύγουστο). Οι μουσώνες επηρεάζουν μόνο την αντίστοιχη πλευρά του νησιού, πράγμα που σημαίνει ότι, όταν στην ανατολική πλευρά βρέχει, η δυτική είναι στεγνή και αντίστροφα.

Ο υδράργυρος διατηρείται όλο τον χρόνο γύρω στους 27°C και σημειώνει πτώση όσο ανεβαίνει κανείς σε υψόμετρο, φτάνοντας μέχρι και τους 16°C στην πόλη Nuwara Eliya, που βρίσκεται στην καρδιά του νησιού, σε υψόμετρο 1.800 μ. Η Nuwara Eliya, που περιβάλλεται από φυτείες τσαγιού, υπήρξε το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο των Άγγλων στο νησί (για αυτό ονομάζεται επίσης και «Μικρή Αγγλία») και διατηρεί μέχρι σήμερα έντονη την ατμόσφαιρα της αγγλικής αποικιοκρατικής περιόδου (1802-1948).

Κάθε χρόνο στη Σρι Λάνκα πραγματοποιούνται πολλές θρησκευτικές γιορτές, με σημαντικότερες τις Esala Perachera και Katagkarama. Η πρώτη - διάρκειας 12 ημερών - γιορτάζεται από τους Βουδιστές στην πόλη Kandy. Με τη συνοδεία στολισμένων ελεφάντων, χιλιάδες πιστοί παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης χορεύοντας με μουσική και τυμπανοκρουσίες. Πάνω στον πιο μεγαλόσωμο ελέφαντα μεταφέρεται ένα αντίγραφο της Κιβωτού με το Ιερό Δόντι του Βούδα. Αντίθετα, η Katagkarama γιορτάζεται από τους Ινδουιστές κατοίκους του νησιού. Στη διάρκεια της γιορτής, εθελοντές πιστοί υποβάλλονται σε δοκιμασίες διαπερνώντας τη γλώσσα τους και το δέρμα τους με αιχμηρά αντικείμενα. Η γιορτή ολοκληρώνεται με τοπικούς χορούς και πυροβασία.

Κλίμα και ρουχισμός: Τροπικό, ζεστό με αρκετή υγρασία και στα ορεινά δροσερό.

Ταξιδιωτικά έγγραφα: Είναι απαραίτητο, το διαβατήριο να μη λήγει για τους επόμενους 6 μήνες από την ημερομηνία εισόδου στη Σρι Λάνκα. Η βίζα δεν είναι απαραίτητη για τους Έλληνες υπηκόους.

Υγειονομικοί περιορισμοί: Τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα, καλό όμως θα είναι να έχετε μαζί σας προσωπικά φάρμακα.

Νόμισμα: Επίσημο νόμισμα η ρούπια (LKR) 1€ = 104 LKR, και η ισοτιμία με το Αμερικάνικο δολάριο είναι 1$= 67LKR περίπου.

Γλώσσα: Επίσημη γλώσσα είναι η Σιναλέζικη και η Ταμίλ όμως μιλάνε αρκετά και την Αγγλική.

Ώρα: Η διαφορά ώρας Ελλάδας - Σρι Λάνκα είναι +4 ώρες τον χειμώνα και + 3 ώρες το καλοκαίρι.

Μετακινήσεις: Γίνονται με ταξί και λεωφορεία στις πόλεις και με τρένα ή λεωφορεία από πόλη σε πόλη.

Photo Gallery

Σρι Λάνκα - Πακέτα Διακοπών
Σρι Λάνκα - Πακέτα Διακοπών
Σρι Λάνκα - Πακέτα Διακοπών
Σρι Λάνκα - Πακέτα Διακοπών
Σρι Λάνκα - Πακέτα Διακοπών
© Filippis Tours | Sitemap | Developed by Digitalbox
secure payments